top of page
Writer's pictureΝικόλαος Δημόπουλος

SEO: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.


Παρελθόν και μέλλον

 

Το έτος 2010 τα στατιστικά της Google (κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της δραστηριότητας στα search engines πλησιάζοντας το 100% στην Ελλάδα) έδειχναν πως καθημερινά 1 δισ. αναζητήσεις πραγματοποιούνταν παγκοσμίως στο web. Tο κοντινό 2019 η αυξημένη ανάγκη για πληροφορία καθώς και η ευκολότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες σε συνδυασμό με την έλευση των χαμηλού κόστους smartphones εκτόξευσε τις καθημερινές διαδικτυακές αναζητήσεις σε 64 δισ. ημερησίως. Το μέλλον του SEO είναι προ των πυλών μέσω της έλευσηςνεων εργαλειων αναγνώρισης φωνητικών εντολών από τις μηχανές αναζήτησης που αναμένονται να αλλάξουν ραγδαία τα basic initials του.


Η μάχη για μία θέση στην κορυφή της Google

 

Είναι αντιληπτό πλέον πως κάθε εκσυχρονισμένη επιχείρηση πρέπει να διεκδικήσει την θέση της στον διαδικτυακό κόσμο. Η google λοιπόν καλωσόρισε την ανάγκη όλων να βρίσκονται στο web και αποφάσισε να χωρίσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα των χρηστών σε 2 κατηγορίες:



Tο SEO έχει πολλά να προσφέρει και στις 2 παραπάνω κατηγορίες όμως εκείνο που είναι πιο σημαντικό και μακροχρόνια μπορεί να αποφέρει τα μέγιστα δυνατά κέρδη είναι η εμφάνιση της ιστοσελίδας σας στην κορυφή των οργανικών αποτελεσμάτων.

Το ROI της συγκεκριμένης επένδυσης είναι αρκετά δαπανηρό και χρειάζεται υψηλό

αρχικό κόστος και πολύ υπομονή.

Όταν όμως ευοδωθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε με χαμηλό κόστος συντήρησης για το project είναι πολύ

δύσκολο να καταληφθεί η θέση στα

searches από τους ανταγωνιστές.

Σημείωση: Είναι καλό να γνωρίζετε πως εν αντιθέση με τα πληρωμένα, στα οργανικά αποτελέσματα ο αλγόριθμος της Google μοναδικό στόχο έχει την ανάδειξη των ποιοτικότερων περιεχομένων με σκοπό, ο χρήστης να αποκτήσει την μέγιστη δυνατή χρησιμότητα. Συνεπώς το σύστημα είναι αξιοκρατικό και κερδίζουν οι καλύτεροι.




Παράγοντες κατάταξης της Google

 

Web crawler: ευρέως γνωστό και ως "αράχνη" αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της Google καθώς επισκέπτεται την ιστοσελίδα και προσπαθεί να κάνει οποιαδήποτε δυνατή ενεργεία θα μπορούσε και ο εκάστοτε χρήστης για να αξιολογήσει την εμπειρία που θα είχε.

Page rank: Άφορα την αλληλεπίδραση του ιστοτόπου μας με αλλά websites. Όσες περισσότερες ψήφους μαζεύει το Site μας από τρίτα Site-blogs(External links) και όσο πιο ποιοτικά είναι αυτά, τόσο ανεβαίνει η άξια του για τις μηχανές αναζήτησης. Όσον άφορα την ποιότητα δεν είναι το ίδιο να μιλάει για εσένα στο διαδίκτυο η τοπική εφημερίδα με το να σε αναφέρει η γερμανική Bild.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Υπάρχουν ιστοσελίδες που πωλούν υπηρεσίες Page Rank.

H Google εντοπίζει τέτοιες κακόβουλες τακτικές και επιβάλει ποινές στο Ranking.


Τακτική πρωτιάς στα οργανικά αποτελέσματα

 
  • Relevancy: Είναι αναγκαίο να φαίνεται σε όλες τις σελίδες το προιόν-υπηρεσία που προσφέρει το συγκεκριμένο website.

  • Content quality: Σχεδιασμός, τοποθέτηση διαφημίσεων, μέγεθος περιοχομενου κ. λ. π.

  • External links: Αναφορές στον ιστότοπο από τρίτα websites.

  • Site structure: Κανόνας των τριών click. Οποιοδήποτε περιεχόμενο δεν πρέπει να απέχει περισσότερα από 3 click από την αρχική σελίδα.

  • Site speed: "Όταν αργείς κάποιοι ενοχλούνται" Επειρεάζει το Bounce Rate.

  • Mobile friendly: Φιλικό περιβάλλον σε χρήστες κινητών συσκευών.

  • Proper head title tags: Η1-Τίτλοι, Η2-Ενότητες, Η3-Υποενότητες.

  • Meta-tags: Οι καταλήξεις των Link να είναι σχετικές και να στοχεύουν τα κατάλληλα keywords.

  • Images: Πάντα συμπεριλαμβάνουμε alt text και caption στις εικόνες.

  • Schemas: Είναι κώδικας (σημασιολογικό λεξιλόγιο) που τοποθετείτε στον ιστότοπό σας για να βοηθήσετε τις μηχανές αναζήτησης να επιστρέψουν πιο ενημερωτικά αποτελέσματα για τους χρήστες. Ουσιαστικά αποτελεί ένα αργαλειό για να βοηθήσετε το crawler (αράχνη) να κατανοήσει καλύτερα το website σας.

 



Εσείς τι κάνετε για τον ιστότοπο σας;




41 views0 comments

Comments


bottom of page