top of page
Writer's pictureM.G. Ανάπτυξη Επιχειρήσεων

Πυραμίδα του Maslow: οι ανθρώπινες ανάγκες & τα κίνητρα στις επιχειρήσεις

Πυραμίδα του MASLOW: τι είναι και τι αφορά…

Δύο χρόνια πριν από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ο Abraham Maslow έγραψε την Θεωρία των Ανθρώπινων Αναγκών (A Theory of Human Motivation), ένα από τα σημαντικότερα έργα στον τομέα της ψυχολογίας που έχει πρακτική εφαρμογή και μεγάλη αξία σε όλους τους τομείς, κυριολεκτικά! Υποστήριξε ότι οι άνθρωποι επιδιώκουν την εκπλήρωση των φυσιολογικών αναγκών τους με μία συγκεκριμένη σειρά, ξεκινώντας από τα πιο βασικά και προχωρώντας στην εκπλήρωση της ασφάλειας, της αγάπης, της συλλογικότητας, της εκτίμησης και τελικά, της αυτοπραγμάτωσης.


Η ιεράρχηση αναγκών του Maslow απεικονίζεται σε σχήμα πυραμίδας με τις μεγαλύτερες, πιο θεμελιώδεις ανάγκες στο κάτω μέρος και την ανάγκη για αυτοπραγμάτωση και υπέρβαση στην κορυφή. Με άλλα λόγια, η θεωρία δείχνει πως ένα κατώτερο επίπεδο αναγκών (κινήτρων) πρέπει να ικανοποιηθεί πλήρως, πριν το άτομο προχωρήσει σε μια υψηλότερη επιδίωξη. Ωστόσο, σήμερα οι μελετητές θεωρούν αυτά τα επίπεδα αδιάκοπα και αλληλεπικαλυπτόμενα που σημαίνει ότι ένα χαμηλότερο επίπεδο μπορεί να υπερισχύσει των άλλων ανά πάσα στιγμή.

1. Επιβίωση: Φυσιολογικές ή βιολογικές ανάγκες

είναι μια έννοια που δημιουργήθηκε για να εξηγήσει τα θεμελιώδη κίνητρα και αφορά την κύρια φυσική απαίτηση για του ανθρώπου για επιβίωση, που συνεπάγεται πως είναι καθολικές ανθρώπινες ανάγκες.

2. Ασφάλεια: Εξασφάλιση των βασικών και προστασία

Ελλείψει φυσικής ασφάλειας (φυσική καταστροφή, Κορωναϊός κ.α), απουσία οικονομικής ασφάλειας (οικονομική κρίση, μνημόνια κ.α.) αυτές οι ανάγκες εκδηλώνονται με τρόπους όπως μια προτίμηση για θέσης μόνιμης εργασίας, άνοιγμα λογαριασμών ταμιευτηρίου, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.α.


3. Κοινωνικότητα: Συλλογικότητα και αποδοχή

Είναι διαπροσωπικό κίνητρο και περιλαμβάνει συναισθήματα συλλογικότητας, το να “ανήκουμε κάπου”. Σύμφωνα με τον Maslow, οι άνθρωποι έχουν μια συναισθηματική ανάγκη για μια αίσθηση του ανήκειν και της αποδοχής μεταξύ κοινωνικών ομάδων, ανεξάρτητα από το αν αυτές οι ομάδες είναι μεγάλες ή μικρές.


4. Αυτοεκτίμηση: Αναγνώριση και Εκτίμηση απ’ τους άλλους

Αφορά την τυπική ανθρώπινη επιθυμία να γίνει αποδεκτός, να εκτιμηθεί από άλλους και γενικά, αφορά το εγώ ή την κοινωνική εικόνα του (status). Οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη ανησυχία με την αναγνώριση και τον σεβασμό από άλλους και αυτό, περιλαμβάνει την ανάγκη για αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό.


5. Αυτοπραγμάτωση: "Ο άνθρωπος πρέπει να είναι αυτό που μπορεί να είναι"

Αυτή η δήλωση αποτελεί τη βάση της αντιληπτής ανάγκης για αυτοπραγμάτωση και αναφέρεται στην ανάπτυξη του πλήρους δυναμικού κάποιου. Ο Maslow το περιγράφει ως την επιθυμία να πετύχει όλα όσα μπορεί κάποιος, να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος και σημαντικότερος. Τα άτομα αντιλαμβάνονται ή επικεντρώνονται σε αυτό πολύ συγκεκριμένα και πολύ έντονα.


Στα τελευταία του χρόνια, ο Abraham Maslow διερεύνησε μια περαιτέρω διάσταση των κινήτρων του ατόμου, επικρίνοντας το αρχικό του έργο για την αυτοπραγμάτωση. Με την μεταγενέστερη θεωρία, κάποιος βρίσκει την απόλυτη ολοκλήρωση και αυτοπραγμάτωση όταν δίνει στον εαυτό του κάτι πέρα από τον εαυτό του, π.χ. στον αλτρουισμό ή στην πνευματικότητα. Η υπερβατικότητα αναφέρεται στα ύψιστα, πλέον σημαντικά και ολιστικά επίπεδα ανθρώπινης συνείδησης και συμπεριφοράς, περισσότερο ως σκοπός παρά ως μέσο, για τον εαυτό του, για τους άλλους, για τη φύση και τον κόσμο με μια ολιστική προσέγγιση .

Η Πυραμίδα του MASLOW στις επιχειρήσεις…

Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, γίνονται από ανθρώπους και απευθύνονται σε αυτούς, έχουν μια έμφυτη επιδίωξη για επιβίωση και υπεροχή και είναι λογικό ότι μια παρόμοια ιεραρχία μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτές. Με βάση πάνω από 2.000 μελέτες που εξετάζουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια ιεραρχία αναγκών στις επιχειρήσεις που μοιάζει πολύ με την Ιεραρχία των Ανθρώπινων Αναγκών.

1. Φυσιολογικές ή βιολογικές ανάγκες

Τα βασικά στοιχεία της ανθρώπινης επιβίωσης περιλαμβάνουν τροφή, νερό και καταφύγιο. Παρομοίως, για να επιβιώσει μια εταιρεία, πρέπει να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Πολλές από αυτές τις βασικές ανάγκες επιβίωσης των επιχειρήσεων είναι - όπως και με την ιεραρχία του Maslow – στοιχειώδεις. Μία επιχείρηση απαιτεί κεφάλαια (είτε από κάποιον στην επιχείρηση είτε από δανεισμό), πρέπει να προσφέρει κάτι (ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που να πουλά σε άλλους), πρέπει να έχει πελάτες που εκτιμούν αυτές τις προσφορές και που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτές.

Ωστόσο, μια επιτυχημένη εταιρεία θα πρέπει να έχει μια διαφοροποιημένη προσφορά (προϊόν ή υπηρεσία), κάτι που να είναι διαφορετικό, οικονομικότερο ή καλύτερο από άλλα στην αγορά. Κάθε εταιρεία χρειάζεται μια κεντρική “μεγάλη ιδέα” γύρω από την οποία θα βασίζεται η στρατηγική marketing και η εμπορική πολιτική της. Και απαραιτήτως, πρέπει να είναι σαφές τι προσφέρει, σε ποιον, πώς, σε ποια τιμή και κυρίως, πώς διαφέρει από άλλες προσφορές, πως και γιατί υπερισχύει του ανταγωνισμού.


Αυτές οι θεμελιώδεις ανάγκες παραμένουν σημαντικές σε όλη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης και οι μεγάλες (και σωστές) επιχειρήσεις πρέπει να τις εξετάζουν, να τις αναθεωρούν και να τις προσαρμόζουν συνεχώς για να είναι βέβαιοι πως έχουν σωστές βάσεις και προοπτικές…


2. Εξασφάλιση των βασικών και προστασία

Μόλις καλυφθούν οι φυσιολογικές ανάγκες επιβίωσης, οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν υπόψη την ασφάλειά τους. Ομοίως, όταν μια επιχείρηση ιδρυθεί και τεθεί σε λειτουργία, πρέπει να καταστεί και βιώσιμη. Πολλές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν ακόμη από τη φάση ανάπτυξης, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 69% των επιχειρήσεων στη χώρα μας παύουν να λειτουργούν εντός 5 ετών από την ίδρυση τους.


Στη φάση της ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν (και πρέπει) να αναπτυχθούν γρήγορα οπότε, το marketing και οι πωλήσεις είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Οι επιχειρήσεις που επικεντρώνονται απλά στα προϊόντα, πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία μιας πραγματικά αξιόλογης πρότασης για τον πελάτη και τη δημιουργία υπεραξίας. Σε αυτό το στάδιο, με βάσεις τη γνώση και την εμπειρία της επιχείρησης, πρέπει να εφαρμόσει μια στρατηγική τμηματοποίησης, γύρω από την οποία θα δομηθούν επικοινωνίες, marketing και ανάπτυξη νέων προϊόντων (NPD).


3. Συλλογικότητα και αποδοχή

Η ανάγκη να βιώσουμε ανταποδοτικές διαπροσωπικές σχέσεις και το να ανήκουμε κάπου είναι εγγενώς ισχυρά μέσα στον άνθρωπο και συχνά, μπορούν να παρακάμψουν τις πιο θεμελιώδεις ανάγκες. Σε επιχειρήσεις αποτελούμενες από μια συλλογικότητα ανθρώπων, οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για την οικοδόμηση μιας αναπτυσσόμενης, κερδοφόρας και ανθεκτικής επιχείρησης.


Το πιο σημαντικό, είναι πως οι εταιρείες πρέπει να επικεντρώνονται στη δημιουργία σταθερών σχέσεων εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τους πελάτες τους. Η επικέντρωση στις πωλήσεις που κυριαρχεί στις νεοσύστατες επιχειρήσεις πρέπει να συμπληρώνεται από μια έμφαση στο marketing και τη διαχείριση των πληροφοριών. Είναι γενική παραδοχή πως είναι έως 40% φθηνότερο να διατηρήσουμε ένα πελάτη παρά να κερδίσουμε έναν νέο. Επιπλέον, έρευνες αγοράς αποδεικνύουν πως οι σταθεροί πελάτες, η εμπιστοσύνη και η προτίμηση που δείχνουν σε μία επιχείρηση καθοδηγούνται από συναισθηματικά στοιχεία όπως η κατανόηση των αναγκών και η σωστή εξυπηρέτηση τους ή από την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται π.χ. από την επωνυμία και την αναγνωρισιμότητα. Οι πελάτες που προτείνουν μια εταιρεία ή ένα προϊόν σε άλλους είναι πολύ πιο πιθανό να επαναλάβουν τις αγορές του σε αυτήν, να αυξήσουν τις δικές τους δαπάνες και να τη διαδώσουν θετικά από στόμα σε στόμα.


Οι σχέσεις είναι επίσης ζωτικής σημασίας όσον αφορά την εμπλοκή των εργαζομένων, η οποία συσχετίζεται στενά με την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και συνεπώς, την οικονομική επιτυχία μιας επιχείρησης. Ένα αφοσιωμένο και ικανοποιημένο εργατικό δυναμικό είναι πολύ πιο πιθανό να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια και να αποδώσει καλύτερα, πέρα από αυτό που έχουν συμβληθεί να προσφέρουν. Γι’ αυτό και οι εταιρείες επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε θέματα όπως η κατάρτιση, οι επιπλέον παροχές και η ανθρώπινη επικοινωνία.


4. Ανάγκες αναδιάρθρωσης και εξέλιξης

Μετά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης μιας επιχείρησης, προκύπτει η ανάγκη οργάνωσης των επιμέρους δραστηριοτήτων σε μια πιο καθορισμένη δομή. Η δημιουργία ομάδων, τμημάτων και ομάδων εργασίας ενσταλάζει την αίσθηση του “ανήκειν”, του κοινού σκοπού και της ευθύνης στους υπαλλήλους. Καθώς οι επιχειρήσεις δημιουργούν περισσότερα επίπεδα, η πίστη στον υπεύθυνο ή/και στα μέλη της ομάδας είναι ισχυρότερη από ό, τι στην κεντρική διοίκηση ή στην ίδια την επιχείρηση. Αυτή η πίστη είναι το βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση αφοσίωσης των εργαζομένων.


Τα συστήματα και οι εργασίες βασίζονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία: οι εφαρμογές CRM βελτιστοποιούν την παρακολούθηση των εργασιών και την επικοινωνία με πελάτες, τα εξελιγμένα χρηματοοικονομικά συστήματα επιτρέπουν πιο πολύπλοκες συναλλαγές και την άμεση συμμόρφωση με νέα δεδομένα. Έτσι, οι επιχειρήσεις αρχίζουν να προσλαμβάνουν περισσότερα στελέχη μεσαίου επιπέδου και να ιδρύουν νέα τμήματα καθώς πρέπει να διαχειρίζονται όλο και περισσότερους πελάτες, υπάλληλους και συστήματα. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει την ανάγκη για δομές αναφοράς και ελέγχου (Reports).


5. Ανάγκες αναγνώρισης και φήμης

Το τέταρτο επίπεδο στην ιεραρχία του Maslow είναι η εκτίμηση. Οι άνθρωποι θέλουν να τους σέβονται, έχουν ανάγκη να γίνουν αποδεκτοί και να εκτιμηθούν από άλλους. Παράγοντες που συμβάλλουν στην αυτοεκτίμηση του ανθρώπου και στον αυτοσεβασμό περιλαμβάνουν τα επιτεύγματα, την υπευθυνότητα και τη φήμη.


Ομοίως, μόλις οι επιχειρήσεις εδραιωθούν στις αγορές-στόχους τους, αναπτύξουν μια οργανωτική δομή και εγκαταστήσουν τα απαραίτητα συστήματα, στρέφουν την προσοχή τους στο να αναγνωριστούν πραγματικά ως ηγέτες στον τομέα τους. Σε αυτό το σημείο πολλές επιχειρήσεις αναπτύσσουν νέες φιλοδοξίες: θέλουν να διαφοροποιηθούν ή να επεκταθούν σε διαφορετική γεωγραφία, μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μεριδίο αγοράς ή ακόμη και να αναγνωριστούν ως ηγέτες της αγοράς.

Πάνω απ 'όλα, όταν οι εταιρείες αρχίζουν να εκτιμούν την αναγνώριση, αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά και την ταυτότητα, την επωνυμία τους και την πολιτική τους. Η κεντρική “μεγάλη ιδέα» που παρουσίασε αρχικά, εξακολουθεί να ισχύει ή έχει εξελιχθεί; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα στελέχη μας, τα συστήματά μας και όλα τα σημεία επαφής με τους πελάτες μας προσφέρουν μια συνεπή και αξιόλογη εμπειρία; Ποια είναι ακριβώς η θέση, η υπόσχεση και η δήλωση της εταιρείας και πώς διασφαλίζουμε ότι θα τα τηρήσουμε;


Συνοπτικά, η μετάβαση από τις διαρθρωτικές ανάγκες στις ανάγκες αναγνώρισης χαρακτηρίζεται από μεγάλο αυτοπροβληματισμό και κάτι σαν “επιφοίτηση”. Οι επιχειρησιακές αποφάσεις αξιολογούνται και ανατίθενται αναλόγως καθώς οι ηγέτες της επιχείρησης επιστρέφουν στην κεντρική στρατηγική. Οι ηγέτες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο να εμπνεύσουν το προσωπικό και λιγότερη έμφαση στη διαχείριση του. Και η μάρκα (η επωνυμία, το σήμα), αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει η εταιρεία, η ίδια η ουσία της επιχείρησης, όχι μόνο μια υπόσχεση που παρέχεται στους πελάτες αλλά και ένα “αστέρι καθοδήγησης” για τους εργαζομένους.

6. Ανάγκες αυτοπραγμάτωσης

Ο Maslow υπολόγισε ότι μόνο το 2% του ανθρώπινου πληθυσμού είναι “αυτοπραγματιστές”, εκείνοι δηλαδή που έχουν κυρίως κίνητρο (και ικανότητα) να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο έπακρο μέσω προσωπικής ανάπτυξης και εμπειριών. Υποθέτουμε, ότι ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό ισχύει για τις επιχειρήσεις, καθώς αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που πραγματικά επικεντρώνονται σε ένα μεγάλο ιδανικό, πέρα από την συνήθη, κατώτατη γραμμή, στο να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR) είναι ένα τυπικό παράδειγμα αυτοπραγμάτωσης μίας επιχείρησης, ενός ηγέτη της αγοράς που τοποθετεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο.


Στην ιεραρχία αναγκών της επιχείρησης, η αυτοπραγμάτωση αναφέρεται σε έναν υψηλότερο σκοπό για την επιχείρηση, συχνά “υψηλότερο” από τον αρχικό λόγο ύπαρξης της. Ωστόσο, η πραγματική αυτοπραγμάτωση δεν μπορεί να κατασκευαστεί: πρέπει να συνδεθεί με την υπόσταση και τη δηλωτική θέση της επιχείρησης, σε μια εξωτερίκευση της ίδιας της ουσίας της.


Στο επίπεδο της αυτοπραγμάτωσης, ο ρόλος του στελέχους του marketing είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Πώς μπορεί η ουσία, η θέση και η φήμη της μάρκας, οι προσδοκίες και ο υψηλότερος σκοπός της εταιρείας να αλληλοσυνδεθούν με τρόπο που να πείσει τους πελάτες και τους υπαλλήλους; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η προσοχή μας στην αυτοπραγμάτωση δεν έρχεται σε βάρος των επιχειρησιακών αναγκών μας; Αυτά τα θέματα, απαιτούν συνεχή προσοχή, αυξημένους πόρους και μεγάλα κεφάλαια χρόνου και χρήματος για οποιαδήποτε επιχείρηση που επιδιώκει να καθιερωθεί ως πραγματικός ηγέτης της αγοράς.


Επιπτώσεις για τα στελέχη του Marketing

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, η επιχειρησιακή ιεραρχία αναγκών ξεκινά και τελειώνει με το στρατηγικό marketing των επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική εργασία, ο ρόλος του υπεύθυνου και επαγγελματία marketer είναι αναπόσπαστος σε κάθε επιχειρηματική δράση. Σε μια νέα εταιρεία που επικεντρώνεται στην επιβίωση, είναι απαραίτητη μια αποτελεσματική στρατηγική marketing που θα την καταστήσει βιώσιμη. Σε μία επιχείρηση που προχωρά στο στάδιο της ανάπτυξης, πρέπει να δημιουργηθεί μια πρόταση αξίας για τον πελάτη από το marketing με βάση τις πρώτες εμπειρίες και τα δείγματα της αγοράς. Ο υπεύθυνος marketer συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών, την εξαγωγή συμπερασμάτων, το χτίσιμο, τη βελτίωση και την λειτουργία μιας επιχείρησης και τελικά, είναι αυτός που θα προσδιορίσει και θα δημιουργήσει έναν “υψηλότερο σκοπό και στόχο” για την εταιρεία, συχνά πάνω από τον αρχικό λόγο ύπαρξής της.


Στην πράξη, λίγες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν ακόμη και ένα κλάσμα των παραπάνω, με το 50% αυτών να μην προχωρούν καν στο στάδιο της ανάπτυξης. Ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός είναι συχνά το βασικό πρόβλημα. Πολλές επιχειρήσεις απλά δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη για ανάπτυξη και την απαίτηση για συνεχή επένδυση στο marketing. Ακόμα περισσότερες δεν εργάζονται αρκετά σκληρά για τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων με τους υπαλλήλους τους και τους πελάτες τους. Άλλοι, είναι απρόθυμοι να επενδύσουν σε συστήματα και υποδομές που θα προσδιορίσουν τις ευθύνες και θα προσδώσουν υπεραξία στο μέλλον.


Μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο της αναγνώρισης και της αυτοπραγμάτωσης, υπάρχουν πολύ λίγες εταιρείες που επιτυγχάνουν, είναι σαν σπάνια και μικροσκοπικά διαμάντια σε μια μεγάλη αμμώδη παραλία. Το μήνυμα προς όλες τις επιχειρήσεις είναι σίγουρα να αναγνωρίσουν τη σημασία της καθοδήγησης του marketing σε κάθε επίπεδο της ιεραρχίας των αναγκών καθώς, η εταιρεία που θεωρεί το marketing ως τμήμα υποστήριξης και όχι το μηχανοστάσιο της επιχείρησης, δεν θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και πιθανότατα, θα αποτύχει.

Η Πυραμίδα του MASLOW PYRAMID στην απασχόληση…

Κάθε επιχείρηση θέλει τους υπαλλήλους τους να σκέφτονται μεγάλα πράγματα, να εργάζονται σκληρά, να εμπνέονται, ακόμη και να εμπνέουν. Τι χρειάζονται λοιπόν για να κάνουν το καλύτερο δυνατό; Ο ψυχολόγος Abraham Maslow μπορεί να έχει παράσχει ένα σχέδιο αφού οι ίδιες αρχές ισχύουν και για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους: προκειμένου να αναπτυχθούν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις βασικές τους ανάγκες, να υποστηριχθούν για να φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα αυτοπραγμάτωσης, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να μεγαλουργήσουν.

1. Φυσιολογικές ή βιολογικές ανάγκες

Επιχειρηματική εφαρμογή: Ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Σωστός φωτισμός. Καθαρές εγκαταστάσεις. Ροή αέρα. Θερμότητα. Τα σωστά εργαλεία για να κάνουν την καλύτερη δουλειά.


Παράδειγμα: Η Google διαθέτει ποδήλατα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να μεταφέρει το προσωπικό σε συναντήσεις, κέντρα τυχερών παιχνιδιών, οργανικούς κήπους και φιλικά προς το περιβάλλον έπιπλα. Η εταιρεία θέλει να κάνει τη ζωή των υπαλλήλων της πιο άνετη και αναζητούν συνεχώς τρόπους για να βελτιώσουν την υγεία, την ευεξία και το ηθικό τους.


2. Εξασφάλιση των βασικών και προστασία

Επιχειρηματική εφαρμογή: Αντιμετωπίστε τους συνεργάτες σας με σεβασμό. Επιτρέψτε τους να πάρουν ρίσκα χωρίς να κινδυνεύουν να επικριθούν ή να εκτεθούν.


Παράδειγμα: Ο CEO του Facebook, μίας από τις δυνατότερες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες παγκοσμίως, συναντάται και συνομιλεί τακτικά με τους νέους υπαλλήλους του για θέματα της εταιρείας του. Αντί να τους τοποθετεί σε ρόλους και θέσεις με βάση την ηλικία και την εμπειρία, στο Facebook εκτιμούν και εκμεταλλεύονται όλες τις αξιόλογες ιδέες με ξεκάθαρο και ευθύ τρόπο.


3. Συλλογικότητα και αποδοχή

Επιχειρηματική εφαρμογή: Δώστε σε όλους την ευκαιρία να ακουστούν. Δημιουργήστε μια αίσθηση κοινότητας. Οι συνεργάτες σας είναι μέρος σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους. Έχουν μια σαφή κατανόηση μιας αποστολής με επίκεντρο την αξία της επιχείρησης.


Παράδειγμα: Η ομάδα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της HBO φέρνει σε επαφή τους υπαλλήλους της με ταλαντούχα στελέχη και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να κάνουν τη διαφορά σε κοινωνικά ζητήματα, που συνδέονται με τη βιομηχανία και τις κοινότητές τους. Οι εργαζόμενοι εμπνέονται από την ηγεσία τους για να εκπαιδεύσουν, να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.


4. Αναγνώριση και Εκτίμηση απ’ τους άλλους

Επιχειρηματική εφαρμογή: Ενδυνάμωση. Δημόσιος έπαινος. Προγράμματα αναγνώρισης προσφοράς. Κατανοώντας ότι η δουλειά κάθε ατόμου συμβάλλει στην απόλυτη επιτυχία της εταιρείας και κάνοντας τους να αισθάνονται πολύτιμοι και σημαντικοί.


Παράδειγμα: Η Southwest δίνει στους υπαλλήλους την άδεια για να κάνουν οτιδήποτε διαφορετικά για να κάνουν τους πελάτες ευχαριστημένους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν ό, τι κρίνουν απαραίτητο και χρήσιμο για να ανταποκριθούν σε αυτό το όραμα.


5. Αυτοπραγμάτωση: "Ο άνθρωπος πρέπει να είναι αυτό που μπορεί να είναι"

Επιχειρηματική Εφαρμογή: Δώστε στους υπαλλήλους την ευκαιρία να βάζουν μεγάλους στόχους, να είναι δημιουργικοί, να έχουν όραμα για το μέλλον, να ανακαλύψουν εκ νέου και να παρέχουν άμεση συμβολή στην ανώτερη ηγεσία.


Παράδειγμα: Η Google προσφέρει στους υπαλλήλους της ένα από τα πιο καινοτόμα εργασιακά περιβάλλοντα και ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την καινοτομία που έχει θέσει εννέα αρχές. Μία από τις αρχές ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της να ξοδεύουν το 20% του χρόνου τους αναζητώντας καινοτόμες ιδέες για τις οποίες είναι παθιασμένοι, με αποτέλεσμα προϊόντα και εφαρμογές όπως οι Google News, Google Alerts και Google Maps Street View.


Το μοντέλο του Maslow είναι μια υπενθύμιση ότι οι ηγέτες και οι επιχειρήσεις τους εξυπηρετούνται καλύτερα όταν βλέπουν τον κόσμο με μια εξωστρεφή νοοτροπία και μια ολιστική προσέγγιση από τη σκοπιά των ενδιαφερόμενων μερών τους. Όταν επιδεικνύουν αυθεντική ενσυναίσθηση, ανησυχία και συμπόνια ενώ καθιερώνουν, διατυπώνουν και μοντελοποιούν ξεκάθαρα και σε μετρήσιμες τιμές, πρότυπα και προσδοκίες. Η προσπάθεια κατανόησης των φυσιολογικών αναγκών, της ασφάλειας, της ιδιοκτησίας και της εκτίμησης των ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι εμπιστεύονται και υποστηρίζονται στην επιδίωξη της αριστείας.


Ξεκάθαρα, προτείνεται η καθιέρωση ενός μοντέλου “συμμετοχικής διαχείρισης”, όπου οι εργαζόμενοι εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπου ζητείται και εκτιμάται η συμβολή τους. Όταν αισθάνονται εξίσου σημαντικοί με αυτά που κάνουν, οδηγούνται στην αληθινή αφοσίωση που όλοι οι ηγέτες πρέπει να μεγιστοποιήσουν για την απόδοση της εταιρείας τους. Οι ηγέτες υποστηρίζουν πάντα την επιθυμία για ομαδική εργασία, αλλά συχνά ξεχνούν το δικό τους ρόλο στη δημιουργία μιας συλλογικής αίσθησης που οδηγεί την απόδοση και φέρνει αποτελέσματα. Πρέπει να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν προληπτικά στις φυσιολογικές ανάγκες , την ασφάλεια, την ιδιοκτησία και την εκτίμηση των ενδιαφερομένων.


Οι καλύτερες εταιρείες δημιουργούν εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, όπου κάθε άτομο αισθάνεται ότι ακούγεται και ενδυναμώνεται, όπου όλοι καταλαβαίνουν το ρόλο τους και πώς συμβάλλουν σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους, όπου δεν υπάρχει φόβος για ανάληψη κινδύνων και όπου υπάρχει μια αίσθηση ιδιοκτησίας. Η εργασία για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών βοηθάει τους ανθρώπους να γίνουν οι καλύτεροι εαυτοί τους και επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τις μάρκες να υπερέχουν.

8,098 views0 comments

Comments


bottom of page