Κανένας πλέον δεν μπορεί αν αμφισβητήσει την δύναμη της εικόνας στην καθημερινότητα μας, στην επικοινωνία μας αλλά κυρίως, στο marketing και τη διαφήμιση! Είναι ο πλέον δόκιμος τρόπος να επικοινωνήσουμε το μήνυμα μας, να κοινοποιήσουμε ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών που κανονικά θα χρειαζόταν εκατοντάδες (τουλάχιστον) λέξεις και να αποτυπωθεί στο θυμικό αυτού που την βλέπει και να τον παροτρύνει με επιτυχία να προβεί σε μία ενέργεια, π.χ. μία αγορά
Το να κοιτάς, είναι ένα πράγμα. Το να βλέπεις αυτό που κοιτάς, είναι ένα άλλο. Το να καταλαβαίνεις αυτό που βλέπεις, είναι επίσης κάτι άλλο. Αλλά το να ενεργείς με βάση όλα τα παραπάνω, είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Winston Churchill
Αλλά για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως και σε κάθε άλλη προωθητική ενέργεια, πρέπει να γίνει σωστά, ειδάλλως το μόνο που θα επιφέρει είναι χαμόγελα σε αυτόν που τη βλέπει και αμφιβολίες σε αυτόν που τη δημοσίευσε. Για να γίνει λοιπόν σωστά, πρέπει να απαντήσουμε με προσοχή σε τρία (3) βασικά ερωτήματα:
Πόσοι την βλέπουν;
Είναι λογικό πως, για να έρθει σε οπτική επαφή κάποιος με μία επιγραφή ή μία αφίσα τοποθετημένη στην πρόσοψη ενός καταστήματος πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και να την έχει στο οπτικό του πεδίο… Και αυτό εξ’ ορισμού λειτουργεί περιοριστικά καθώς, σε μία κεντρική οδό μίας πόλης, π.χ. στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη περιδιαβαίνουν ή κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 45.000 άνθρωποι εκ των οποίων μόνο το 20% (δηλαδή περίπου 9.000 άνθρωποι) θα περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο και από αυτούς, για διάφορους λόγους, μόνο το 20% (δηλαδή 1.800 άνθρωποι) αναμένεται να δουν όντως την προβολή.
Ποιοι τη βλέπουν;
Το γεγονός πως κάποιος βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο δεν πιστοποιεί απαραίτητα το ενδιαφέρον του γι’ αυτό καθώς αυτό μπορεί να οφείλεται σε πρόσκαιρους ή τυχαίους παράγοντες (π.χ. έτυχε να περνάει από εκεί) συνεπώς, δεν τον ενδιαφέρει το μήνυμα, ούτε θα προβεί απαραίτητα σε κάποια ενέργεια. Παράλληλα βέβαια, η παρουσία του εκεί μπορεί να είναι από πρόθεση και να οφείλεται σε συνειδητή επιλογή (π.χ. είναι σταθερός πελάτης το καταστήματος και το επισκέφθηκε για να προβεί όντως σε μία αγορά) οπότε και πάλι το μήνυμα δεν τον ενδιαφέρει γιατί το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.
Συνεπώς, και στις δύο περιπτώσεις δεν διαφοροποιείται κάτι απαραίτητα, η προβολή δεν είναι αποτελεσματική ούτε ιδιαίτερα ωφέλιμη αφού, στην πρώτη περίπτωση αυτός που την βλέπει δεν θα γίνει πελάτης γιατί δεν ενδιαφέρεται και στην δεύτερη ήταν ήδη πελάτης.
Τι τους λέει, τι μπορούν να κάνουν και τι θα κάνουν με αυτή;
Σαφώς, μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις! Εκτός βέβαια από τις εικόνες εκείνες που έχουν μία μόνο λέξη… Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτυπώνει, επεξεργάζεται και αποθηκεύει περισσότερα και καλύτερα μέσω των οπτικών νευρώνων γι’ αυτό και μία προβολή πρέπει να του παρέχει ανάλογες πληροφορίες και ερεθίσματα για να το πράξει σωστά. Μία και μόνο λέξη (π.χ. μεγάλες προσφορές) ή πολλές, δυσνόητες και χωρίς σωστή τοποθέτηση (π.χ. μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις εντός του καταστήματος σε είδη ένδυσης και υπόδησης μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων), δεν τον ικανοποιούν και σαφώς δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους.
Πρακτικά, σε μία ανάλογη προβολή ή προωθητική ενέργεια αυτός που την βλέπει μπορεί να κάνει δύο (2) μόνο πράγματα: ή να προβεί σε μία αγορά για κάτι που τον ενδιαφέρει ή να την κοινοποιήσει σε κάποιον άλλο που γνωρίζει ότι ενδιαφέρεται και μπορεί να το κάνει είτε σε πρώτο χρόνο (άμεσα), είτε σε δεύτερο χρόνο (αργότερα). Η ειδοποιός διαφορά εδώ είναι πόσο εύκολα και πόσο σίγουρα μπορεί να κάνει κάποιο από τα παραπάνω: είμαστε σίγουροι πως του δώσαμε το ερέθισμα και το κίνητρο να το πράξει; Είμαστε σίγουροι πως έχει τον τρόπο ή την θέληση να το κάνει;
Εν κατακλείδι, μία προβολή σε ένα συγκεκριμένο, φυσικό περιβάλλον πρέπει:
Να εμπεριέχει το σωστό μήνυμα, να είναι ευδιάκριτη, καλαίσθητη και προσεγμένη
Να περιέχει αρκετές πληροφορίες και τα σωστά ερεθίσματα
Να είναι τοποθετημένη σωστά, πάντα περιποιημένη και να ανανεώνεται τακτικά
Να εμπεριέχει εικόνες και λέξεις σε αναλογία 60-40, με έμφαση σε λέξεις κλειδιά
Να μην περιορίζεται εκεί αλλά να χρησιμοποιείται και σε κάθε άλλο μέσο επικοινωνίας και προωθητική ενέργεια της επιχείρησης καθώς βελτιώνει την φήμη και την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας (Fame & Branding)
Δείτε λοιπόν παρακάτω 5+1 δαιμόνιες & επικοινωνιακές, επιχειρηματικές ιδέες προώθησης:
Comments