Αναδημοσιεύεται από/Courtesy of Basecoin.gr
Μετά την επιτυχία του bitcoin και την είσοδο πολλών νέων χρηστών στην αγορά,παρατηρούμε ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων παρουσιάζουν τεράστιες διακυμάνσεις ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται συνεχώς νέα νομίσματα. Η πολυπλοκότητα τους τα καθιστά μία δύσκολη και συνάμα επικίνδυνη επένδυση ενώ για να εισέλθει ένας χρήστης στην αγορά αυτή πρέπει να εξοικειωθεί πρώτα με μερικά βασικά στοιχεία της τεχνολογίας στην οποία βασίζονται, ώστε να μπορεί να τα διαχωρίσει από μία απάτη μέσω διαδικτύου και να είναι έτοιμος να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα : τι είναι τα κρυπτονομίσματα;
Μια ματιά στα κρυπτονομίσματα - φάντασμα
Πριν κατανοήσουμε τι είναι τα κρυπτονομίσματα θεωρούμε απαραίτητο να δώσουμε κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με κάποιες παρανοήσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται από “φαντάσματα” του διαδικτύου για να αποκομίσουν κέρδη μέσω απάτης. Μερικά σημεία στα οποία πρέπει να είστε προσεκτικοί είναι τα παρακάτω:
Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι εικονικές μάρκες “Χρήμα IOU” προς πώληση από μία ιστοσελίδα.
Η αξία τους δεν έχει σχέση με την εμπιστοσύνη μίας ομάδας ανθρώπων στο “νόμισμα” προς πώληση: Η χρήση και η υιοθέτηση της τεχνολογίας κρυπτογραφίας θα οδηγήσει ένα πραγματικό κρυπτονόμισμα στο να αποκτήσει αξία στο μέλλον.
Δεν πρέπει να εμπιστεύεστε ένα “κρυπτονόμισμα” τύπου “Χρήματος IOU” που ο πωλητής ισχυρίζεται ότι αργότερα θα είστε σε θέση να το ανταλλάξετε με περισσότερα χρήματα χωρίς να υπάρχει κάποια τεχνολογία πίσω από αυτό.
Η λειτουργιά των περισσότερων “πραγματικών ” κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά περίπλοκη και και η χρήση τους προϋποθέτει την παροχή μίας υψηλού επιπέδου διαδικτυακής υπηρεσίας από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών.
Δεν έχει σχέση ποιος και που δημιούργησε το νόμισμα και επομένως δηλώσεις του τύπου: ” Ελληνικό κρυπτονόμισμα , κρυπτονόμισμα ΗΠΑ κ.α.”, δεν μας δείχνουν τίποτα για την υποκείμενη τεχνολογία.
Τα “πραγματικά” κρυπτονομίσματα δεν είναι μία σκηνή πυραμίδας αλλά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που δίνουν πρόσβαση σε τρομερά προηγμένες τεχνολογίες υπηρεσιών στο διαδίκτυο, για να τρέξουν χρειάζονται αλγορίθμους που είναι πολύ περίπλοκοι , βασίζονται στην επιστήμη της κρυπτογραφίας και του blockchain ενώ τρέχουν σε αποκεντρωμένα δίκτυα υπολογιστών.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές απατές τύπου Πυραμίδας και πρέπει να γνωρίζετε ότι η αποστολή χρημάτων για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε εταιρίες που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες Άδειες για επενδυτικές συναλλαγές σας καθιστά ευάλωτους σε πιθανές απάτες.
Τέλος να είστε προσεκτικοί στα κρυπτονομίσματα τύπου ICO. Σας συνιστούμε να τα αποφύγετε γιατί πολλά από αυτά δεν έχουν χρηστική αξία, δηλαδή θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, ενώ η τιμή τους υπόκειται σε μεγάλο βαθμό σε χειραγώγηση από τους δημιουργούς του ICO.
Επιτέλους, τι στο καλό ειναι τα Κρυπτονομίσματα:
Ένας κατανοητός τρόπος στην προσέγγιση του θέματος είναι να σκεφτόμαστε την τεχνολογία αυτή με αναλογίες και μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η σύγκριση τους με το διαδίκτυο. Φανταστείτε λοιπόν ότι είναι αρχές του 1990 και προσπαθείτε να κατανοήσετε το διαδίκτυο, το οποίο σήμερα γνωρίζουμε ότι μας έδωσε πρόσβαση σε απομακρυσμένα δίκτυα υπολογιστών (servers), που είναι κεντροποιημένα ( o server ανήκει σε κάποια εταιρία όπως η google, facebook , amazon κτλ). Από την άλλη μεριά το 2020 τα κρυπτονομίσματα μας δίνουν μέσω της κρυπτογραφίας, την ασφαλή πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών διαμοιρασμένων σε όλο τον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται μία κεντρική αρχή ή εταιρία.
Η πρώτη εφαρμογή και υπηρεσία που παρείχαν τα κρυπτονομίσματα ήταν μέσω του δικτύου του bitcoin, όπου η τεχνολογία τους λύνει με έναν έξυπνο τρόπο μία σειρά από προβλήματα αξιοπιστίας στις συναλλαγές μεταξύ δύο ατόμων, πιο αναλυτικά τα κρυπτονομίσματα:
Προσπαθούν να λύσουν το μαθηματικό πρόβλημα double spending δηλαδή δεν χρειάζεται κάποια αρχή όπως η Κεντρική Τράπεζα να ελέγξει την εγκυρότητα μίας συναλλαγής όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα στο οικονομικό μας σύστημα.
Πριν την εφαρμογή του αλγορίθμου hash για την κατασκευή του bitcoin ήταν αδύνατον να επιβεβαιώσει κανείς αν μία ηλεκτρονική συναλλαγή με χρήματα έχει πλαστογραφηθεί χωρίς να βασιστεί στα (κεντροποιημένα) στοιχεία μίας Τράπεζας η ενός επίσημου οργανισμού.
Μία βασική χρήση της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων είναι στις πληρωμές και στην αποθήκευση αξίας ( bitcoin)
Στα κρυπτονομίσματα, ένα δίκτυο υπολογιστών από όλο τον κόσμο διασφαλίζει μέσω της κρυπτογραφικής τεχνολογίας του blocκchain όλες τις συναλλαγές.
Υπάρχουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις “ψηφιακά πορτοφόλια” τα οποία είναι κρυπτογραφημένοι λογαριασμοί αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων.
Η οποιαδήποτε συναλλαγή σε κρυπτονομίσματα μεταξύ δύο πορτοφολιών είναι μοναδική και αμετάκλητη.
Οι υπολογιστές του δικτύου (miners) αμείβονται τόσο με προμήθειες από τα πορτοφόλια που πραγματοποιούν τις συναλλαγές αλλά και μέσω του αλγορίθμου σε bitcoin ώστε να συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν νέες συναλλαγές.
Καινούρια BTC παράγονται (mining) από τον αλγόριθμο ως πρόσθετη αμοιβή των miners και υπάρχει ανώτατο όριο στα 21 εκατομμύρια BTC που μπορούν να δημιουργηθούν συνολικά.
Τα BTC που φυλάσσονται σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι ναι τρομερά δύσκολο να παραβιαστούν.
Δηλαδή όπως οι Κεντρικές Τράπεζες δίνουν στις ιδιωτικές τράπεζες την δυνατότητα επιβεβαίωσης των συναλλαγών και την φύλαξη χρημάτων σε λογαριασμούς έτσι και το δίκτυο του bitcoin παρέχει αυτές τις υπηρεσίες στους χρήστες των ηλεκτρονικών πορτοφολιών BTC.
Τι ιδιότητες έχει όμως ένα “πραγματικό” κρυπτονόμισμα και πως λειτουργεί αυτή η τεχνολογία;
Κρυπτονομισμα είναι η ηλεκτρονική αναπαράσταση του δικαιώματος χρήσης μιας υπηρεσίας που παρέχεται από ένα δίκτυο υπολογιστών και ταυτόχρονα η αμοιβή των υπολογιστών του δικτύου που παρέχει την υπηρεσία αυτή. Με κύριο χαρακτηριστικό την εφαρμογή της κρυπτογραφικής τεχνολογίας του blockchain, που λύνει το πρόβλημα του double spending, τα νομίσματα αυτά αναπαριστούν μία αποκεντρωμένη διαδικτιακή οικονομία που θα είχε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Αλλαγή του τρόπου επαλήθευσης μία συναλλαγής: από Εμπιστοσύνη σε μία κρατική αρχή —-> Εμπιστοσύνη σε έναν αλγόριθμο που τρέχει σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.
Τα νομίσματα θα αποτελούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που θα δίνουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαθέσιμες στους χρήστες του αποκεντρωμένου δικτύου.
Για να κατανοήσει ένας αρχάριος το τι είναι τα κρυπτονομίσματα, πέρα από μέσα για πληρωμές και αποθήκευσης αξίας ( bitcoin), μία καλή αναλογία είναι η αντιπαραβολή της επανάστασης που θα μπορούσε να προκαλέσει η τεχνολογία της κρυπτογραφίας με την επανάσταση από τη χρήση του διαδικτύου η οποία επέφερε τεράστιες αλλαγές στο εμπόριο:
Πριν το διαδίκτυο για την αγορά ενός αγαθού έπρεπε κάποιος να επισκεφτεί ένα φυσικό κατάστημα.
Εταιρίες όπως η amazon χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο και έφεραν την επανάσταση του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Όταν κάνουμε συναλλαγή με την amazon εμπιστευόμαστε μία κεντρική αρχή (στην συγκεκριμένη περίπτωση εταιρία)
Αν περάσουμε από το ηλεκτρονικό εμπόριο σε μία αποκεντρωμένη οικονομία την θέση της εταιρίας (π.χ της amazon) θα πάρει ένα δίκτυο υπολογιστών που θα αμείβεται με κρυπτονομίσματα. ( Η συγκεκριμένη υπόθεση απέχει πολύ χρονικά αλλά μας δίνει έναν τρόπο για να καταλάβουμε το “πνεύμα” αυτής της τεχνολογίας.
Το δίκτυο του Εthereum είναι μία πλατφόρμα που έχει θέσει τέτοιους στόχους προσπαθώντας να μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο υπολογιστή.
Ο αλγόριθμος πίσω από το κάθε κρυπτονόμισμα θα διασφαλίζει ότι το νόμισμα επιτελεί τον σκοπό του, παρέχοντας ασφαλείς συναλλαγές και υπηρεσίες, με την χρήση της τεχνολογίας του blockchain και της κρυπτογραφίας. Οι υπολογιστές που θα τρέχουν το πρόγραμμα θα αμείβονται από το δίκτυο για τις υπηρεσίες τους.
Η επένδυση σε ένα νόμισμα που από πίσω του έχει έναν πρωτοποριακό αλγόριθμο παρουσιάζει ομοιότητες με την επένδυση σε μία ιστοσελίδα που παρέχει υπηρεσίες υψηλού τεχνολογικού επιπέδου αλλά στην περίπτωση αυτή επενδύετε σε έναν Αλγόριθμο (που βέβαια κατασκευάστηκε πάλι από προγραμματιστές με ότι αυτό συνεπάγεται) και όχι σε μία εταιρία. ( Μην ξεχνάτε όμως ότι μία τέτοια επένδυση ενέχει πολλούς κινδύνους καθώς βαδίζετε σε “άγνωστα νερά” ενώ η αγορά παρουσιάζει τεράστιες μεταβολές στις τιμές και συνεπώς, κινδύνους...
Τι πρέπει να θυμάμαι για τα Κρυπτονομίσματα;
Πριν ξεκινήσετε, είναι απαραίτητο να συνοψίσουμε μερικά βασικά στοιχεία τα οποία αντικατοπτρίζουν την φιλοσοφία της ομάδας σχετικά με το θέμα και τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να τα διαχειρίζεται ένας νέος επενδυτής την αγορά αυτή:
Τα κρυπτονομίσματα είναι μία πραγματική τεχνολογία και ο αντίκτυπος της στην δεκαετία του 2020 θα μπορούσε να είναι όμοιος με αυτόν του διαδικτύου στην δεκαετία του 1990.
Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μία αναπαράσταση του δικαιώματος στην πρόσβαση σε υπηρεσίες από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών.
Η τεχνολογία πίσω από αυτά βασίζεται στην κρυπτογραφία και το blockchain και είναι αρκετά περίπλοκη.
Είναι μία καινούρια τεχνολογία και για αυτό το λόγο οι τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ασταθής με αποτέλεσμα τέτοιες επενδύσεις να αποτελούν επενδύσεις υψηλού ρίσκου.
Υπάρχουν πολλά “φαντάσματα”, οι οποίοι “πατώντας “στην έλλειψη γνώσεων γύρω από το αντικείμενο και την περιπλοκότητα των κρυπτονομισμάτων προσπαθούν ουσιαστικά να σας πουλήσουν μία κενή σελίδα στο διαδίκτυο, με τον ισχυρισμό: “έφτιαξα το καινούριο google” επειδή πρόσθεσαν μία μπάρα αναζήτησης στο κέντρο μίας κενής σελίδας. Να είστε προσεκτικοί !!
Υπάρχουν κατηγορίες “άχρηστων¨ και επικίνδυνων ” κρυπτονομίσματων-ICO”, τα οποία σας συνιστούμε να αποφύγετε γιατί δεν εξυπηρετούν καμία υπηρεσία και με τον χρόνο θα σβήσουν.
Από την άλλη υπάρχουν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum με πραγματικές τεχνολογίες από πίσω τους τα οποία έχουν είδη αρχίσει να βρίσκουν εφαρμογές από μεγάλο αριθμό χρηστών σε όλο τον κόσμο.
Η αγορά κρυπτονομισμάτων αποτελεί μία νέα υψηλού ρίσκου αγορά και πρέπει, σε περίπτωση που αποφασίσετε την είσοδο σας σε αυτή, να πραγματοποιήσετε ενδελεχή έρευνα σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και τους τρόπους να αποκτήσετε έκθεση σε αυτά.
Λόγω κενού στο ρυθμιστικό καθεστώς ο πιο ασφαλής νομικά τρόπος για την είσοδο ενός αρχαρίου στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι το να κάνει κατάθεση σε εταιρίες που έχουν Άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές (οι πλατφόρμες αυτές χρησιμοποιούν τα CFD ως εργαλεία για trading κρυπτονομισμάτων).
Αρχική δημοσίευση/Πηγή: Basecoin.gr
Comments