top of page
Writer's pictureM.G. Ανάπτυξη Επιχειρήσεων

Πως δημιουργούνται τα Κρυπτονομίσματα;


Ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση των κρυπτονομισμάτων είναι να καταλάβουμε πώς αυτά δημιουργούνται. Στην περίπτωση π.χ. του Bitcoin (και των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων), αυτό πραγματοποιείται μέσα από μια διαδικασία εξόρυξης (mining) μέσω της οποίας δημιουργούνται ή "κόβονται" (minted) νέες μονάδες του νομίσματος. Για να γίνει αυτό, οι miners καλούνται να υπολογίσουν τους σωστούς τυχαίους αριθμούς, οι οποίοι λύνουν μια σύνθετη εξίσωση που έχει δημιουργήσει το σύστημα blockchain. Μόλις το κάνουν, ο ίδιος ο κώδικας του Bitcoin επιβραβεύει αυτούς που το κατάφεραν με ένα μικρό ποσό σε Bitcoin ή/και ενδεχομένως κάποια χρήματα. Στη συνέχεια, ολόκληρη η διαδικασία ξαναξεκινά έως ότου κάποιος βρει τη λύση στην επόμενη εξίσωση, ώστε να μπορεί να προστεθεί το επόμενο μπλοκ στην αλυσίδα.


Εντούτοις, με βάση τον κώδικα του Bitcoin, η διαδικασία της εξόρυξης γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ανεβάζοντας την υπολογιστική ισχύ αλλά και την ενέργεια που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί. Έτσι, πλέον οι miners χρησιμοποιούν ακριβά και πολύπλοκα μηχανήματα εξόρυξης (mining rig), ενώ ταυτόχρονα καταναλώνουν εξαιρετικά μεγάλα ποσά ενέργειας.


Επιπλέον, για όσους θέλουν να βγάλουν χρήματα από τα κρυπτονομίσματα, αποτρεπτικά λειτουργεί το γεγονός ότι η ανταμοιβή μειώνεται στο μισό για κάθε 210.000 μπλοκ που προστίθενται στο blockchain, κάτι που συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Τέλος, με βάση τους κανόνες δημιουργίας του, συνολικά θα παραχθούν 21 εκατομμύρια Bitcoins, από τα οποία έχουν ήδη «κοπεί» πάνω από 18 εκατομμύρια. Εντούτοις, καθώς η διαδικασία γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη, εκτιμάται πως το τελευταίο Bitcoin θα κοπεί το 2140.


Αντίστοιχη είναι η λογική και για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, μολονότι η τεχνολογία εξελίσσεται και σύντομα εκτιμάται ότι η διαδικασία δημιουργίας τους δεν θα απαιτεί τόσο μεγάλη υπολογιστική ισχύ ούτε τόσο μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια.


Από εκεί και πέρα, αφού δημιουργηθούν, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αλλάξουν χέρια για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών ή να πουληθούν για χρήματα σε κάποιο από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που λειτουργούν διαδικτυακά. Αξίζει να σημειωθεί πως πλεόν, υπάρχουν και τα λεγόμενα "ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων", όπου οι κάτοχοί τους μπορούν να τα ανταλλάξουν απευθείας με χαρτονομίσματα, όπως συμβαίνει σε ένα παραδοσιακό ATM.

1 view0 comments

Comments


bottom of page